+31 (0) 46 4 600 200

info@zonneveld1966.eu

Ma: 13:00 - 19:00

Di: 09:30 - 19:00

Wo: 09:30 - 19:00

Do: 09:30 - 19:00

Vr: 09:30 - 19:00

Za: 09:30 - 18:00

Champagne / Mousserend

Mousserende wijn, in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn genoemd. Is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. De meeste mousserende wijnen zijn witte wijnen, er bestaan ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de smaak kan variëren van droog tot zoet. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt. Vaak met verschillende kleuren, typen en smaken.

Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels krijgt in het Frans weergegeven.

  • Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.
  • Méthode Charmat Of méthode cuve close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode gazéifié, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

Champagne is de bekendste, en daardoor gelijk ook de duurste mousserende wijn. Een leuke uitspraak is hierover is: “Een arme champagne-boer met zijn Ferrari zelf wassen.”

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam champagne dragen.
Mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle uit de rest van Frankrijk heten Crémant. Uit Duitsland noemen we ze Sekt, uit Spanje Cava, uit Italië Spumante, in Zuid-Afrika is de benaming Vonkelwijn.